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Study programme 2013-2014

Teaching and training



 The Master in Agricultural Bioengineering with a professional focus is designed to train bioengineers in the field of agronomic science and technology : animal and plant production, plant improvement and protection, animal improvement, quality of food and health products, biotechnology, environmental impact of agriculture, land management, rural socio-economics, industry, management etc.

The programme is designed to train future bioengineers to become :

  • professionals able to tackle and diagnose agronomic problems : production and quality, production systems and industries, protection and development of resources, impact etc.
  • scientists able to understand complex processes on different scales, used to multidisciplinary approaches and consultation with other specialists
  • innovators able to design new kinds of production and management, new processes in response to many major challenges : feeding the world, bringing together food and health and reconciling agriculture with environment. 

Training provides students with :

  • knowledge in the field of agronomic sciences (plant and animal sciences, applied ecology, biochemistry of nutrition, ecophysiology, systems analysis, sociology and rural economics, food science etc.) ;
  • technical skill in agronomic sciences and bioengineering (cultural and agro-environmental diagnosis, agri-food, biotechnology, biometrics and data analysis, modelling, support for decision-taking, analysis of production industries, improvement techniques, design of new technical routes in plant and animal production, phytotechnics and zootechnics) and integrated analysis (project management, systems analysis).

Strongly multidisciplinary in character, the training focuses on acquiring skills which combine the theory and techniques of bioengineering. There is special emphasis on the mechanistic study of processes, the design and implementation of procedures (e.g. biotechnology, technical routes, development of resources), systems analysis, impact assessment, multisource data fusion and support for decision-taking.


On successful completion of this programme, each student is able to :
1. de maîtriser de manière intégrée un corpus de « Savoirs scientifiques » pluridisciplinaires sur lequel il s’appuie pour agir avec expertise dans le domaine des sciences et des technologies agronomiques

2. de maîtriser de manière intégrée un corpus de « Savoirs en ingénierie et gestion » sur lequel il s’appuie pour agir avec expertise dans le domaine des sciences et des technologies agronomiques.

3. de concevoir et réaliser un travail de recherche, mettant en œuvre une démarche scientifique analytique et, le cas échéant systémique, pour approfondir une problématique de recherche inédite relevant de son domaine de spécialisation, intégrant plusieurs disciplines.

4. de formuler et de résoudre une problématique complexe d’ingénierie agronomique*, liée à des situations nouvelles présentant un certain degré d’incertitude ainsi que de concevoir des solutions pertinentes, durables et innovantes par une approche systémique et multidisciplinaire.
*Les problématiques ont trait à la production agricole et la qualité des produits, aux systèmes de production agronomiques et aux filières, et à la transformation de produits agricoles, en intégrant les aspects scientifiques, économiques et sociologiques.

5. de concevoir et mener un projet pluridisciplinaire, seul et en équipe, avec les acteurs concernésen tenant compte des objectifs et en intègrant les composantes scientifiques, techniques, environnementales, économiques et humaines (qui le caractérisent).

6. de communiquer, de dialoguer et de convaincre, en français et en anglais (niveau C1), de manière professionnelle, tant à l’oral qu’à l’écrit, en s’adaptant à ses interlocuteurs et au contexte.

7. d’agir en acteur critique et responsable, plaçant les enjeux globaux du développement durable au cœur de ses préoccupations en inscrivant ses actions dans une perspective humaniste.

8. de faire preuve d’autonomie et de proactivité dans l’acquisition de nouveaux savoirs et le développement de nouvelles compétences afin de pouvoir s’adapter à des contextes changeants ou incertains et y évoluer positivement. Il se sera construit un projet professionnel et aura également  intégré une logique de développement continu.