Professional Focus [30.0]

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MandatoryOptional
Courses not taught this academic yearPeriodic courses not taught this academic year
Periodic courses taught this academic yearTwo year courses

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MandatoryCore courses
Three special subjects are proposed. The student shall choose the core courses in reltion with his choice of special subject.

OptionalTronc commun de la filière de base (relative aux options 1C, 2C, 3C et 4C) (60credits)
Mandatory BIRC2107

Integrated exercises in applied chemistry and bioindustries  (in French) Stephan Declerck, Eric Gaigneaux, Patrick Gerin (coord.), Michel Ghislain, Michèle Mestdagh45h + 0h 4credits 2q 
Mandatory BIRC2109

Process engineering : unit operations  (in French) Marc Meurens, Patricio Ruiz Barrientos (coord.)45h + 15h 6credits 2q 
Mandatory BIRC2200

Master thesis  (in French) N. 27credits  
Mandatory BIRC2210

Seminars accompanying the dissertation  (in French) Sonia Collin, Yves Dufrêne, Françoise Foury, Eric Gaigneaux, Patrick Gerin, Jacques Mahillon (coord.)30h 3credits 1+2q 
Mandatory BIRC2201

Project in industrial chemistry  (in French) Patrick Gerin52.5h 5credits 1q 
Mandatory MAPR2330

Reactor Design  (in English) Juray De Wilde30h + 30h 5credits 1q 
Mandatory BIRC2106

Chemometrics  (in French) Bernadette Govaerts, Maria Key Prato (supplée Bernadette Govaerts)22.5h + 15h 3credits 1q 

MandatoryReligious sciences : one course to choose between the 3 following courses (2credits)
Les étudiants de 2ème master qui ont anticipé ce cours en 2007-2008 en sont dispensé.
Optional TECO2100

Questions of religious sciences: biblical readings  (in French) Bernard Van Meenen15h 2credits 1q 
Optional TECO2200

Questions of religious sciences: reflections about christian faith  (in French) José Reding15h 2credits 2q 
Optional TECO2300

Questions of religious sciences: questions about ethics  (in French) Henri Wattiaux15h 2credits 1q 

MandatoryCours au choix libre pour 5 crédits minimum en 2ème année de master. (5credits)

OptionalTronc commun de la filière AGI ( relative à l'option 10 c en Analyse et Gestion de l'Information en ingénierie biologique) (60credits)
En 2008-2009, les étudiants suivront le cours MAT1375 à la place du cours BIRA2101.
Mandatory BIRC2107

Integrated exercises in applied chemistry and bioindustries  (in French) Stephan Declerck, Eric Gaigneaux, Patrick Gerin (coord.), Michel Ghislain, Michèle Mestdagh45h + 0h 4credits 2q 
Mandatory BIRC2109

Process engineering : unit operations  (in French) Marc Meurens, Patricio Ruiz Barrientos (coord.)45h + 15h 6credits 2q 
Mandatory BIRA2101

Biometry : analysis of the variance  (in French) N.30h + 15h 4credits 2q 
Mandatory BIRC2200

Master thesis  (in French) N. 27credits  
Mandatory BIRC2210

Seminars accompanying the dissertation  (in French) Sonia Collin, Yves Dufrêne, Françoise Foury, Eric Gaigneaux, Patrick Gerin, Jacques Mahillon (coord.)30h 3credits 1+2q 
Mandatory BIRC2201

Project in industrial chemistry  (in French) Patrick Gerin52.5h 5credits 1q 
Mandatory BRTI2102

Process modelling and forescasting systems  (in French) Emmanuel Hanert30h + 15h 5credits 1q 

MandatoryReligious sciences : one course to choose between the 3 following courses (2credits)
Les étudiants de 2ème master qui ont anticipé ce cours en 2007-2008 en sont dispensé.
Optional TECO2100

Questions of religious sciences: biblical readings  (in French) Bernard Van Meenen15h 2credits 1q 
Optional TECO2200

Questions of religious sciences: reflections about christian faith  (in French) José Reding15h 2credits 2q 
Optional TECO2300

Questions of religious sciences: questions about ethics  (in French) Henri Wattiaux15h 2credits 1q 
Mandatory 

Cours au choix libre
Les volumes de cours au choix libre peuvent être répartis sur les deux années du master.  (in French)
N. 1credit  
Mandatory 

Cours au choix libre  (in French) N. 3credits  

OptionalTronc commun de la filière brasserie (relative à l'option 12c en Brasserie) (60credits)
Mandatory BIRC2213

Training in brewing sciences and research  (in French) Sonia Collin60h 6credits 2q 
Mandatory BIRC2106

Chemometrics  (in French) Bernadette Govaerts, Maria Key Prato (supplée Bernadette Govaerts)22.5h + 15h 3credits 1q 

MandatoryEn fonction de leur université d'origine, les étudiants suivront une des deux activités suivantes: (2credits)
Le cours ANGL2480 est réservé aux étudiants de l'Université de Lorraine. Les étudiants de l'UCL suivront un cours de Questions de sciences religieuses dans la liste proposée.
Optional ANGL2480

English Communication Skills for Bioengineers  (in English) Ahmed Adrioueche, Isabelle Druant, Annick Sonck (coord.)30h 2credits 2q 

OptionalUn cours au choix parmi les trois suivants:
Optional TECO2100

Questions of religious sciences: biblical readings  (in French) Bernard Van Meenen15h 2credits 1q 
Optional TECO2200

Questions of religious sciences: reflections about christian faith  (in French) José Reding15h 2credits 2q 
Optional TECO2300

Questions of religious sciences: questions about ethics  (in French) Henri Wattiaux15h 2credits 1q 

MandatoryCours suivis à l'Université de Lorraine pour 19 crédits en 2ème année du master. (19credits)
Mandatory BAAN2263

Gestion de la production, supervision  (in French) N. 4credits  
Mandatory BAAN2265

Conception et amélioration des lignes de conditionnement  (in French) N. 4credits  
Mandatory BAAN2266

Résolution de problèmes industriels  (in French) N. 4credits  
Mandatory BAAN2271

Technologie de l'emballage et du conditionnement  (in French) N. 4credits  
Mandatory BAAN2278

Management-Communications  (in French) N. 3credits  
Mandatory BAAN2280

Anglais renforcé  (in French) N. 3credits  
Mandatory BAAN2294

Stage-mémoire en brasserie  (in French) N. 27credits  

MandatoryCours au choix libre en 2ème année du master pour 3 crédits minimum (3credits)
 

MandatoryProfessional Focus (30credits)
Trois filières sont proposées pour ce programme. L'étudiant choisira le programme de finalité spécialisée relatif à son choix de filière.
 

OptionalFinalité spécialisée de la filière de base (relative aux options 1C, 2C, 3C et 4C) (30credits)
Mandatory BIRC2101

Biochemical analysis and genetic engineering  (in French) Marc Boutry, François Chaumont, Pierre Morsomme (coord.)37.5h + 45h 7credits 1q 
Mandatory BIRC2102

Organic analysis II  (in French) Sonia Collin, Joëlle Leclercq45h + 30h 7credits 2q 
Mandatory BIRC2104

Analytical chemistry II  (in French) Christine Dupont, Yann Garcia (coord.)22.5h + 30h 5credits 1q 
Mandatory BIRC2105

Physical chemistry II  (in French) Daniel Peeters, Patricio Ruiz Barrientos45h + 15h 6credits 1q 
Mandatory BIRC2108

Biochemical and Microbial Engineering  (in French) Spyridon Agathos30h + 22.5h 5credits 2q 
 

OptionalFinalité spécialisée de la filière AGI (relative à l'option en Analyse et Gestion de l'Information en ingénierie biologique) (30credits)
Mandatory BIRC2101

Biochemical analysis and genetic engineering  (in French) Marc Boutry, François Chaumont, Pierre Morsomme (coord.)37.5h + 45h 7credits 1q 
Mandatory BIRC2102

Organic analysis II  (in French) Sonia Collin, Joëlle Leclercq45h + 30h 7credits 2q 
Mandatory BIRC2104

Analytical chemistry II  (in French) Christine Dupont, Yann Garcia (coord.)22.5h + 30h 5credits 1q 
Mandatory BIRC2105

Physical chemistry II  (in French) Daniel Peeters, Patricio Ruiz Barrientos45h + 15h 6credits 1q 
Mandatory BIRC2108

Biochemical and Microbial Engineering  (in French) Spyridon Agathos30h + 22.5h 5credits 2q 
 

OptionalFinalité spécialisée de la filière brasserie (relative à l'option Brasserie) (30credits)
Mandatory BIRC2101

Biochemical analysis and genetic engineering  (in French) Marc Boutry, François Chaumont, Pierre Morsomme (coord.)37.5h + 45h 7credits 1q 
Mandatory BIRC2102

Organic analysis II  (in French) Sonia Collin, Joëlle Leclercq45h + 30h 7credits 2q 
Mandatory BIRC2104

Analytical chemistry II  (in French) Christine Dupont, Yann Garcia (coord.)22.5h + 30h 5credits 1q 

MandatoryCours suivis à l'Université de Lorraine pour 11 crédits en 2ème année du master. (11credits)
Mandatory BAAN2264

Technologie de l'embouteillage  (in French) N. 3credits  
Mandatory BAAN2269

Technologies de la brasserie  (in French) N. 4credits  
Mandatory BAAN2270

Technologie de la malterie  (in French) N. 4credits  

MandatoryChoose one option from the following six : (30credits)
Trois filières sont proposées pour ce programme. L'étudiant choisira un programme d'option en lien avec son choix de filière. Les options 1C, 2C, 3C et 4C font partie de la filière de base. L'option 10C fait partie de la filière AGI. L'option 12 C fait partie de la filière Brasserie.
 

OptionalOption 1C : Science, Technology and Food Quality (30credits)
Mandatory BRAL2103

Food chemistry  (in French) Sonia Collin30h + 22.5h 5credits 1q 
Mandatory BRAL2104

Food microbiology  (in French) Jacques Mahillon30h + 22.5h 5credits 2q 
Mandatory BRAL2201A

Food technology (partim)  (in French) Stéphane Dupire, Marc Meurens52.5h 5credits 1q 
Mandatory BRTE2201

Human and animal toxicology  (in French) Alfred Bernard, Cathy Debier45h + 7.5h 5credits 1q 

MandatoryChoix de deux cours en 1ère année de master parmi les trois intitulés suivants : (10credits)
Optional BRAL2102

Physiological and nutritional biochemistry  (in French) Yvan Larondelle, Yves-Jacques Schneider52.5h + 0h 5credits 1q 
Optional BRAL2105

Brewing biochemistry  (in French) Sonia Collin, Laurence, Marie-Paul Gijs, Laurent Mélotte30h + 22.5h 5credits 1q 
Optional BRAL2106

Brewing biochemistry  (in French) Sonia Collin30h + 22.5h 5credits 1q 
 

OptionalOption 2C : Biomolecular and Cellular Engineering (30credits)
Mandatory BRMC2101

Genetic engineering  (in French) Marc Boutry30h + 7.5h 3credits 1q 
Mandatory BRMC2201

Bioinformatics : DNA and protein sequences  (in French) Philippe Baret, Michel Ghislain (coord.)30h + 15h 4credits 1q 
Mandatory BRMC2202

Cell culture technology  (in French) Marc Boutry (coord.), Claude Remacle, Yves-Jacques Schneider30h 3credits 1q 

MandatoryUn cours au choix pour la 1e année et deux cours au choix pour la 2e année dans la liste suivante :
Optional BRNA2101

Biophysics  (in French) Jean-Paul Declercq, Michèle Mestdagh, Pierre Morsomme52.5h + 0h 5credits 2q 
Optional BRNA2202

Nano-biotechnologies  (in French) Yves Dufrêne (coord.), Christine Dupont52.5h 5credits 1q 
Optional BBMC2101

Biochimie structurale et fonctionnelle  (in French) Patrice Soumillion30h 3credits  
Optional BBMC2104

Biochimie physiologique animale  (in French) Cathy Debier, Yvan Larondelle, Yves-Jacques Schneider (coord.)36h + 18h 5credits  
Optional BBMC2106

Génétique moléculaire et génomique microbiennes  (in French) Bernard Hallet, Pascal Hols, Jacques Mahillon36h + 18h 5credits  
Optional BBMC2107

Physiologie cellulaire microbienne  (in French) Stephan Declerck, Michel Ghislain, Bernard Hallet, Pascal Hols, Pierre Morsomme36h + 18h 5credits  
Optional BBMC2108

Génétique moléculaire et génomique végétale  (in French) Henri Batoko, François Chaumont (coord.), Xavier Draye36h + 18h 5credits  
Optional BBMC2109

Physiologie cellulaire végétale  (in French) Henri Batoko (coord.), Marc Boutry, François Chaumont, Pierre Morsomme36h + 18h 5credits  
Optional BBMC2110

Génétique moléculaire et génomique animales et humaines  (in French) Françoise Gofflot, Bernard Knoops, René Rezsohazy36h + 18h 5credits  
Optional BBMC2111

Physiologie cellulaire animale et humaine  (in French) Patrick Dumont, Bernard Knoops36h + 18h 5credits  
Optional BBMC2203

Ateliers interuniversitaires  (in French) Henri Batoko, Marc Boutry, François Chaumont, Cathy Debier, Bernard Hallet, Bernard Knoops, Yvan Larondelle, Pierre Morsomme, Claude Remacle, Brigitte Reusens, Yves-Jacques Schneider, Patrice Soumillion (coord.)0h + 40h 5credits  

MandatoryCours au choix libre en première année pour minimum 5 crédits
 

OptionalOption 3C : Nanobiotechnology, Materials and Catalysis (30credits)
Mandatory BRNA2101

Biophysics  (in French) Jean-Paul Declercq, Michèle Mestdagh, Pierre Morsomme52.5h + 0h 5credits 2q 
Mandatory BRNA2102

Material surface characterisation  (in French) Yves Dufrêne, Christine Dupont (coord.), Eric Gaigneaux52.5h + 0h 5credits 2q 
Mandatory BRNA2103

Chemistry of solids  (in French) Eric Gaigneaux52.5h + 0h 5credits 2q 
Mandatory MAPR2019

Polymer Science and Engineering  (in English) Sophie Demoustier, Alain Jonas (coord.), Roger Legras45h + 15h 5credits 1q 

MandatoryCours au choix en 2ème année de master pour 10 crédits minimum parmi les trois propositions suivantes :
Optional BRNA2201

Principles in heterogeneous catalysis  (in French) Eric Gaigneaux52.5h 5credits 1q 
Optional BRNA2202

Nano-biotechnologies  (in French) Yves Dufrêne (coord.), Christine Dupont52.5h 5credits 1q 

OptionalUn cours de "polymères" parmi les trois suivants:
Optional MAPR2010

Polymer Materials  (in English) Christian Bailly (coord.), Roger Legras, Bernard Nysten45h + 15h 5credits 1q 
Optional MAPR2016

Project in Polymer Science  (in French) Christian Bailly, Sophie Demoustier, Jacques Devaux (coord.), Pierre Godard, Jean-François Gohy, Alain Jonas, Roger Legras, Bernard Nysten0h + 45h 5credits 2q 
Optional MAPR2018

Rheometry and Polymer Processing  (in French) Christian Bailly (coord.), Jacques Devaux30h + 22.5h 5credits 2q 
 

OptionalOption 4C : Environmental Technology : Water, Earth, Air (30credits)
Mandatory BRES2103

Soil physics  (in French) Charles Bielders, Mathieu Javaux30h + 15h 4credits 1q 
Mandatory BRTE2101

Aquatic and soil biological and physical chemistry  (in French) Joseph Dufey, Patrick Gerin37.5h + 15h 5credits 1q 
Mandatory BRTE2201

Human and animal toxicology  (in French) Alfred Bernard, Cathy Debier45h + 7.5h 5credits 1q 

MandatoryCours au choix en 1ère année pour minimum 8 crédits parmi les cinq intitulés suivants :
Optional AUCE2191

Geoenvironment  (in French) Alain Holeyman30h + 15h 4credits 2q 
Optional BRES2102

Soil hydrodynamics : modelling  (in French) Sébastien Lambot, Marnik Vanclooster30h + 22.5h 5credits 2q 
Optional MAPR2643

Treatment of liquid effluents  (in English) Spyridon Agathos, Léon Duvivier30h + 7.5h 4credits 1q 
Optional MAPR2680

Treatments of gaseous wastes  (in English) Jacques Devaux, Olivier Françoisse30h + 7.5h 4credits 1q 
Optional MAPR2690

Valorisation and Treatment of Solid Wastes  (in English) Jacques Devaux, Joris Proost30h + 7.5h 4credits 1q 

MandatoryCours au choix libre en 2ème année du master pour minimum 5 crédits
 

OptionalOption 10C : Information Analysis and Management in Biological Engineering (30credits)
Mandatory BRES2101

Electronics and measurement  (in French) Francis Labrique30h + 22.5h 5credits 1q 
Mandatory BRMC2201

Bioinformatics : DNA and protein sequences  (in French) Philippe Baret, Michel Ghislain (coord.)30h + 15h 4credits 1q 
Mandatory BRTI2202

Special questions in information management  (in French) Pierre Defourny, Emmanuel Hanert (coord.)30h 3credits 1q 
Mandatory BRTI2203

Communication scientifique dans le domaine des sciences exactes  (in French) Pascale Gualtieri, Joël Saucin30h 3credits 1q 
Mandatory ECGE1220

Management Computer Science and Information Systems  (in French) Jean Vanderdonckt45h + 15h 5credits 2qCourses not taught this academic year 
Mandatory INGI1271

Files and databases  (in French) Alain Pirotte30h + 30h 5credits 2q 
Mandatory STAT2320

Design of experiment.  (in French) Patrick Bogaert, Bernadette Govaerts22.5h + 7.5h 5credits 2q 
 

OptionalOption 12C : Brewing (30credits)
Mandatory BRAL2101

Beer organoleptic and microbiological quality  (in French) Sonia Collin, Marc Maudoux30h + 22.5h 5credits 2q 
Mandatory BRAL2103

Food chemistry  (in French) Sonia Collin30h + 22.5h 5credits 1q 
Mandatory BRAL2104

Food microbiology  (in French) Jacques Mahillon30h + 22.5h 5credits 2q 
Mandatory BRAL2105

Brewing biochemistry  (in French) Sonia Collin, Laurence, Marie-Paul Gijs, Laurent Mélotte30h + 22.5h 5credits 1q 
Mandatory BRAL2106

Brewing biochemistry  (in French) Sonia Collin30h + 22.5h 5credits 1q 
Mandatory BRAL2201A

Food technology (partim)  (in French) Stéphane Dupire, Marc Meurens52.5h 5credits 1q 
 
| 27/01/2009 |