Aims
Acquiring knowledge, know-how and experimental practice of spectroscopic techniques applied on organic compounds.
Main themes
General overview of the four main spectroscopic techniques used for organic compounds analysis : mass spectroscopy, NMR for proton and 13C, infra-red spectrometry and UV-visible spectroscopy. For each of them, basic principles, analytical data generated from, examples of organic analyses and analytical equipments are outlined. Beyond the theoretical lecture (2.5 ECTS), 2 ECTS seminars and 2 ECTS practical exercices allow the student to develop skills and expertise necessary for organic compounds identification.
Other information (prerequisite, evaluation (assessment methods), course materials recommended readings, ...)
- background : BIR1318
- appraisal : exam + identification individual homework
- optionalities : single course (2.5 ECTS) attendance or combined with seminars (4.5 ECTS)
Programmes in which this activity is taught
BIR2
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Bio-ingénieur
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BRAS3DS
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Diplôme d'études spécialisées en brasserie
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Other credits in programs
BIR22/0C
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Deuxième année du programme conduisant au grade de bio-ingénieur: chimie et bio-industries (Technologies & gestion de l'information)
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(6.5 credits)
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Mandatory
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BIR22/1C
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Deuxième année du programme conduisant au grade de bio-ingénieur: Chimie et bio-industries (Sciences, technologie & qualité des aliments)
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(6.5 credits)
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Mandatory
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BIR22/2C
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Deuxième année du programme conduisant au grade de bio-ingénieur : Chimie et bio-industries (Ingénierie biomoléculaire et cellulaire)
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(6.5 credits)
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Mandatory
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BIR22/3C
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Deuxième année du programme conduisant au grade de bio-ingénieur : Chimie et bioindustries (Nanobiotechnologies, matériaux et catalyse)
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(6.5 credits)
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Mandatory
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BIR22/4C
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Deuxième année du programme conduisant au grade de bio-ingénieur : Chimie et bio-industries (Technologies environnementales: eau, sol, air)
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(6.5 credits)
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Mandatory
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