Note du 29 juin 2020
Sans connaitre encore le temps que dureront les mesures de distances sociales liées à la pandémie de Covid-19, et quels que soient les changements qui ont dû être opérés dans l’évaluation de la session de juin 2020 par rapport à ce que prévoit la présente fiche descriptive, de nouvelles modalités d’évaluation des unités d’enseignement peuvent encore être adoptées par l’enseignant ; des précisions sur ces modalités ont été -ou seront-communiquées par les enseignant·es aux étudiant·es dans les plus brefs délais.
Sans connaitre encore le temps que dureront les mesures de distances sociales liées à la pandémie de Covid-19, et quels que soient les changements qui ont dû être opérés dans l’évaluation de la session de juin 2020 par rapport à ce que prévoit la présente fiche descriptive, de nouvelles modalités d’évaluation des unités d’enseignement peuvent encore être adoptées par l’enseignant ; des précisions sur ces modalités ont été -ou seront-communiquées par les enseignant·es aux étudiant·es dans les plus brefs délais.
5 crédits
30.0 h
Q1
Enseignants
Kervyn de Meerendré Nicolas;
Langue
d'enseignement
d'enseignement
Anglais
Préalables
Introduction to marketing course
Thèmes abordés
- How can I use sensory marketing to optimize my marketing mix?
- What is the role of emotions in consumers' buying decisions?
- How do culture and personality impact consumers' preferences?
In order to adapt to the evolution of our societies and the variety of factors that can affect consumers, students will learn how to analyze and shape consumers' beliefs, emotions et behaviors. The course will review how factors such as personality, group norms and culture affect consumer behavior.
This course will also address recent opportunities for marketers that are the rise of sensory marketing and of social media. Besides creating new needs and wants, these tools have generated profound changes in the way consumers interact with brands as well as with other consumers. This also impacts the way brand attitudes are formed based on the wealth of information available.
Acquis
d'apprentissage
d'apprentissage
A la fin de cette unité d’enseignement, l’étudiant est capable de : | |
1 |
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La contribution de cette UE au développement et à la maîtrise des compétences et acquis du (des) programme(s) est accessible à la fin de cette fiche, dans la partie « Programmes/formations proposant cette unité d’enseignement (UE) ».
Contenu
1) General introduction : Presentation of the field of consumer behavior, its major evolutions and links to marketing
2) The attitude formation and decision making process : Main models of consumers’
attitude formation and attitude change
3) Influencing factors : Presentation of the variety of factors and techniques influencing consumers’ emotions, beliefs, and behavior
4) technological evolutions : Social networks, consumer communities, electronic Word of Mouth … are some of the recent evolutions affecting consumer behavior
2) The attitude formation and decision making process : Main models of consumers’
attitude formation and attitude change
3) Influencing factors : Presentation of the variety of factors and techniques influencing consumers’ emotions, beliefs, and behavior
4) technological evolutions : Social networks, consumer communities, electronic Word of Mouth … are some of the recent evolutions affecting consumer behavior
Méthodes d'enseignement
Theoretical/methodological presentations (with practical illustrations), case studies, reading of academic papers.
Modes d'évaluation
des acquis des étudiants
des acquis des étudiants
Individual exam on whole of the course content (70%)
Group assignement & group presentation on a specific topic anchored in a practical marketing issue (30%)
NB: In case of failure in January, notes for the assignment will be automatically transfered to the September session. Only the exam part (70%) will be available in September.
Group assignement & group presentation on a specific topic anchored in a practical marketing issue (30%)
NB: In case of failure in January, notes for the assignment will be automatically transfered to the September session. Only the exam part (70%) will be available in September.
Bibliographie
A reference list will be provided to students
Faculté ou entité
en charge
en charge
CLSM